Onthulling van informatiebord bij fundament molen de Vlinder

24 maart '20

“Vroeger wemelde het in ons land van de wind- en watermolens. De meeste zijn al lang verdwenen. Maar soms zijn er nog resten van terug te vinden, zoals in De Horn. Omdat hier een hele nieuwe wijk komt, was veel archeologisch onderzoek nodig. Toen we de archieven indoken, ontdekten wij dat aan de Oude Vliet in Rijnsburg in de 17e eeuw een korenmolen heeft gestaan, met daar tegenover een molenaarswoning. Dan kun je niet wachten om te kijken of er nog iets van overgebleven is. Met een graafmachine zijn we toen laagje voor laagje de bodem gaan afschrapen. Al op dertig centimeter diepte was het raak en kwamen we de rondlopende fundering van korenmolen De Vlinder tegen.

Om de hevige krachten die op de molen beuken aan te kunnen, bestond zo’n fundering uit robuuste bakstenen die voor de stevigheid in een bepaald patroon waren gemetseld. Bij de sloop van De Vlinder in 1935 hebben ze het fundament maar laten zitten, waarschijnlijk omdat dit te zwaar en te groot was.”

image alt

Onthulling bord met historie van voormalige molen

Het verhaal van deze molen is natuurlijk heel bijzonder en dat stukje historie wilden we onderdeel laten zijn van het prachtige De Horn. De fundering van de molen betekent veel voor Rijnsburg. Afgelopen week onthulde Wethouder Adger van Helden van de Gemeente Katwijk een bord waarop de historie van de voormalige molen staat omschreven.

Van Helden: “Het is een prettige plek voor de wijk’, zo betitelde de wethouder de plaats waar boven de oude fundering van de molen een cirkelvormige ‘rustplaats’ is gecreëerd. Hier kunnen de bewoners even rustig een luchtje scheppen. Bij mooi weer genieten van de bootjes die over de Vliet langs komen varen. Of gewoon een gezellig babbeltje met elkaar maken.”

image alt

De korenmolen van De Horn

Meer weten over de korenmolen van De Horn? Lees het hele interview met archeoloog Emile ten Broeken.

Bekijk het interview