Oud Rijnsburg met een moderne twist

Een uitbreiding van het dorp dat al jaren lijkt te bestaan. Richard van Tiggele van Venster Architekten is mede verantwoordelijk voor de woningontwerpen van De Horn. Niet alleen bedacht hij hoe de huizen eruit moesten gaan zien, hij boog zich ook over de manier waarop de nieuwe wijk in elkaar zou zitten.

“Toen BPD ons belde met de vraag of we een nieuwe integrale visie van stedenbouw en architectuur wilden ontwikkelen voor De Horn, waren we gelijk enthousiast. Zeg nou zelf, wanneer krijg je nou de kans op een locatie met zo’n historische rijkdom een nieuwbouwplan te ontwikkelen?”

“Het is moeilijk om precies aan te geven wat mij precies inspireert. Veel! Wel ben ik als architect bovengemiddeld geïnteresseerd in lokale traditie. Het boeit mij hoe wij al eeuwenlang leven en wonen en hoe je dat kunt vertalen naar de huidige tijd. Je snapt dat ik me bij het plan De Horn als een vis in het water voel.”

Onze ambities

“Samen met BPD en de gemeente formuleerden we de uitgangspunten voor het stedenbouwkundig plan. De Horn moest een dorps karakter krijgen, harmonieus pittoresk en passend bij de schaal van Rijnsburg. Daarnaast was de rijke geschiedenis van de locatie heel bepalend voor het ontwerp en daarbij wilden we zo veel mogelijk woningen laten profiteren van het prachtig slingerende water. Tot slot hebben we veel groen en ruimte in het plan aangebracht, waardoor het hier heerlijk ontspannen wonen is. Kortom, genoeg ‘spannende’ ingrediënten om tot een mooi stedenbouwkundig plan te komen.”

Nieuwbouw Rijnsburg

Variatie

“De architectuur van De Horn is dorps, heel afwisselend! We maken gebruik van veel natuurlijke materialen en werken met vormen en kleuren die heel harmonieus zijn. We hebben een ongelofelijke hoeveelheid variatie bedacht in het plan, waardoor De Horn als vanzelf gegroeid lijkt en het niet als een standaard nieuwbouwwijk ervaren zal worden.

Variatie in Rijnsburg

Overigens was het aanbrengen van deze variatie uitdagend voor ons team. De variatie moet ook technisch en financieel haalbaar zijn.” Richard wordt steeds enthousiaster naarmate hij zijn verhaal vervolgt. “Zo hebben we een lange zoektocht gemaakt naar een type baksteen dat we bij dit plan vonden passen, die de juiste sfeer gaf van wat wij voor ogen hadden. Uiteindelijk hebben we een prachtige serie metselwerk gevonden met een heel levend karakter waar je bijna verliefd op kunt worden.”

Oog voor vernieuwing

“Het bijzondere én leuke aan De Horn is dat we op een paar plekken van het oude Rijnburgse afwijken en het lijkt alsof sommige woningen heel recent verbouwd zijn met hele moderne, donkere raamkozijnen en houten gevels. Zo spelen we een beetje met het begrip ‘tijd’ in het plan. Rijnsburg is namelijk trots op zijn verleden en heeft ook veel oog voor vernieuwing. Dat willen we met deze ingrepen laten zien.”

Wat een topteam

“In de loop van de tijd ben ik erachter gekomen dat je zoiets nooit alleen kunt bereiken. Het is een heel team van deskundigen met ieder zijn of haar eigen specialiteit en inbreng in het proces dat De Horn tot een succes maakt. Samen bewaak je de stedenbouwkundige opzet en het architectonische eindbeeld. Als zoiets lukt is het fijn.”

Trots

Natuurlijk ben ik trots op het ontwerp zoals het geworden is. Ik vind dat we erin geslaagd zijn om een gevarieerde buurt te ontwerpen, waar het heel prettig wonen zal zijn. Uiteindelijk ontwerp je woonbuurten namelijk voor de bewoners, niet om er architectuurfoto’s van te maken. Ik kan niet wachten om straks in De Horn te lopen en te zien hoe mensen hier lekker leven en genieten van hun fijne huis en mooie wijk.”

De horn
  Lees het laatste nieuws
  Bekijk alle woningen van De Horn